Bartsch-ház

Lakóépület és üzlet
Republicii utca, 11. szám
Rövid leírás:
A Fő utca egyik legszebb palotájaként tartják számon a Széchenyi Szálló folytatásában megépített palotát, amelyet Bartsch Sándor 1888-ban építtetett Hanzlián János budapesti építésszel. A historizáló palota három utcára néz. A neoreneszánsz jegyekben dúskáló épület földszintje kváderes kialakítású, hasonlóképpen a félköríves ablakok és az ajtók. Az emelet díszített, a Fő (ma Republicii) utcára néző középrizalitot korinthoszi fejezetű féloszlopok tagolják, közöttük díszes oromzatú félköríves záródású ablakokkal. Az orommezőben női fejek, a köténymezőben bábos korlátok láthatók, a koronázópárkány fölött pedig urnadísszel ellátott kőbábos attika található. A középrizalit tetőzete kupolaszerű. A sarokrizatit bástyás kialakítású és három irányba néz. A rizalitok közötti traktusok ablakai kereteltek, zárókővel vannak ellátva és állógyámokora helyezett szemöldökpárkányon nyugvó háromszögű timpanon koronázza. Az épület 1938 óta az ortodox egyház tulajdona.

Forrás: Péter Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége. Budapest, 2005.