Barlangvár

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
A falu északi szélétől 40 m-re, egy sziklafal oldalában
Rövid leírás:
A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen kb. 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang. Az előttünk magasodó sziklás hegyoldalban azonban nehéz távolról észrevenni nyílását, mivel részben a védőfal, részben pedig fák takarják el. A barlang szája a hegy lábától 40 méter magasan nyílik, ide jelzetlen ösvényen a kőtörmelékes, bokros hegyoldalon viszonylag könnyen fel lehet mászni.

A 25 méter széles és 3 méter magas barlangszájat az 1880-as évekből származó leírások szerint még teljes hosszában várfal zárta le. Ennek a falnak a középső, mintegy 11 méter hosszú szakasza 3 méter magasan máig fennmaradt. Déli végénél a falba vágott 1 méter széles ajtónyílás helye, illetve a habarcsban az ajtó lenyomata is észlelhető. A 0,8 méter vastag fal egyes részein a közelmúltból származó állagmegóvás nyomai, cementhabarccsal megerősített falrészek figyelhetők meg. A falban több lőrés, belső oldalán pedig a lövészek számára kialakított járószint maradványa látható.

A barlang védőfala a török korban keletkezhetett, oklevelek nem említik.

A leírás forrása: varak.hu / Karczag Ákos