Barkó vára

Barkó madártávlatból

Barkó látképe
Brekov
Rövid leírás:
A várat a Kaplony-nemzetség Nagymihályi ága építette a 13-14. század fordulóján. A Nagymihályiak a 13. század közepén kiépített uradalmukat további erősséggel, Nagymihály (Mihalovce) várával erősítették meg. A Laborc völgyében húzódó, fontos utat vigyázta mindkét vár. Petenye fia, Péter lázadása után Barkót I.Károly a Drugetheknek adta. Ők birtookolták 1486-ig. Ezt követően a Szapolyaiaké volt, ide menekült 1527-ben Szapolyai János a vesztes tokaji csata után. Ezt követően a Bocskai által utódjának kijelölt Drugeth György révén 1605-től újra a Drugetheké.1624-ben Bethlen Gábor foglalta el, 1644-ben pedig I. Rákóczi György hadai rombolták le miután megostromolták a várat.
Az ovális hegycsúcs alakját követő középkori vár falai ma is messziről láthatóak. Ezt veszik körül a későbbi alsóvár falai. Ide a négyzet alaprajzú kaputornyon át juthatunk. Az alsóvár udvarát kettéosztó kőfal kapuján át juthatunk a felsővárba. Ennek legkorábbi épülete a felsővár Ny-i fala mellett álló torony az 1330-as években további palotaépületekkel és az alsóvárral bővült. Mindvégig uradalmi központ szerepét töltötte be, a török elleni védekezés kapcsán nem került átépítésre, hiszen távol esett a harcok helyszínétől. Az alsóvár ugyan jórészt megsemmisült, de a felsővár épületei két emelet magasan ma is állnak nagyobbrészt, csupán a födémek pusztultak el.

Forrás: Csorba Csaba-Marosi Endre-Firon András: Vártúrák kalauza, Budapest, 1983., www.varak.hu
hegyi30