Barcsay-kastély

Kúria, udvarház
Avram Iancu utca 41.
Rövid leírás:
A 18. századi eredetű épület egyetlen nagy, díszítőelemek nélküli téglalap alakú tömb. Eredetileg a nyugati oldalán ki volt alakítva egy barokkos timpanonnal ellátott, fedett tornác, amelyhez egyszerű lépcsősor vezetett. A XIX. század második felében ezt Barcsay Domokos átépíttette, megmaradt a két kiugró portikusz, de két oldalsó, ívelt lépcsősorral bővült, a timpanon helyére pedig egy fábol ácsolt nyitott terasz került, toronyszerű kilátóval, amelyhez csigalépcső vezet fel.

A kastélyt Ferenc József is meglátogatta az 1895-ös erdélyi hadgyakorlat alkalmával. A kastélyhoz egykor tartozott egy szépen kialakított park is, amelynek nevezetessége egy óriásfenyő volt, amelynek árnyékában - legalábbis a legenda szerint - megpihent a szászfenesi csatában halálos sebet kapó II. Rákóczi György fejedelem.

Az államosítás után az épületnek több rendeltetése is volt, jelenleg kisegítő iskola működik benne.

Farkasvár (4.797 km)