Barcarozsnyói vár

Barcarozsnyó
Rövid leírás:
A várat (a mai felsővár területén) a 13. században kezdték kiépíteni. Alapításával kapcsolatban két teória van: vagy a német lovagrendhez kötik a század első harmadába, vagy a tatárjárás utáni várépítési hullámhoz. A nagyobb léptékű várépítés a 15. századtól kezdődött el, ekkortól az alsóvárral kiegészített együttes a város szász lakossága számára szolgált menedékül. Kiépítése valószínűleg a 17. század közepéig tartott, bár a mai alsóvárban látható épületek zömét egy 1802-es földrengés után emelték raktáraknak.
Bár egyes források parasztvárként említik, ma látható formájában nem klasszikus castrum, ahová veszély esetén menekülhetett lakosság, hanem véderőművekkel megerősített város, vagyis békeidőben is lakossága lehetett.