Bánffy-palota

Városi palota
Piaţa Unirii (Egyesülés/Fő tér) 30.
Rövid leírás:
Az épület egy belső négyzet alakú udvar köré épült, téglalap alaprajzú, kétszintes (egyemeletes), tört manzárdtetős épülettömb, ami főhomlokzatával, kapujával nyugatra néz. Azokban az épületrészekben, amik az utcára, valamint a hátsó udvarra néznek, két-két sor szoba fut végig, míg a másik két keskenyebb épületrész esetében csak egy-egy. A palotának kétoldalt, másik két épülettel szomszédos, beépített falai vannak. Az utca felőli homlokzat római stílusban épült, amíg a belső, az udvari homlokzatok főképp ión stílusban. A 16 tengelyes főhomlokzat középrizalitjának felső szintjét egy csodálatos, fedett, balusztrádos, barokk erkély alkotja, ami fölött a megtört tetőzetet a nagy kőből készült, griffes családi címer díszíti. A belső udvart egyfajta nyitott folyosó keretezi, az alsó szinten árkádsor fut végig, a felső szintet mellvéd keretezi. A kisebb méretű hátsó udvarban a homlokzat már csak 14 tengelyes, a két középső képezi a kaput és a vasráccsal szegélyezett erkélyt, amit három, plasztikusak kiképzett griffmadár támaszt alá. A palota belső tere is a hajdani nagyságot, a kényelmet, a pompát és szépséget őrzi: a sorban egybe nyíló szobák, helyiségek falait fehérre meszelték, a mennyezeteket szép stukkókkal díszítették, így még mindig a tágas, régi főúri lakosztályok képét mutatják. A palota már a fennállásának első éveiben mintaként szolgált több helyi barokk, ma már műemlékként ismert, épület kialakításában is.
Timi