Bánffy-Zichy-várkastély

Szlovénia
Ravenska cesta - kastélypark
Rövid leírás:
Eredetileg szabályos négyzet alaprajzú, zárt belső udvaros reneszánsz-barokk várkastély emeletes szárnyakkal, a sarkokon kerek, lőréses tornyokkal. Két szárnyát és egy tornyát lebontották, így jelen formájában L-alaprajzú, délnyugati irányban nyitott épület, nyitott, reneszánsz-korabarokk loggiával a szárnyakon.

A castellumról szóló legkorábbi adat 1552-ből származik. Ekkor az alsólendai Bánffyaké volt, feltehetően a Csáktornya és Muraszombat közti út védelmére szánták. A helyén egyes feltételezések szerint már korábban is vízivár állt, ez azonban a jelenleg rendelkezésre álló források alapján nem igazolható. Részletes magyar nyelvű inventáriumai 1666-ból és 1674-ből ismeretesek. A Bánffy-család kihalása után több család – így a Zichy is – birtokolta. Jelen formáját az 1830-as évek második felében nyerte el, amikor két szárnyát lebontották, illetve vélhetően feltöltötték a körülötte korábban lévő vizesárkot, megteremtve a kapcsolatot a körülötte elterülő, még mai formájában is viszonylag terjedelmes parkkal. Szerencsére magát az épületet csak minimálisan modernizálták, így ha csonkán is, de megőrizte koraújkori formáját.