Megújulásunk támogatója:  

Balassa-várkastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 26,947'
Hosszúság (lon):
E 19° 32,092'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Divény, Hradná u.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A késő reneszánsz stílusú divényi várkastély a 17. század utolsó harmadában épült a várhegy keleti oldalában. A nyújtott téglaalap alakú várudvar négy sarkát egy-egy háromszintes óolaszbástya védelmezte. A magas de vékony várfalakon is két szintben húzódtak meg a lőrések, melyeket az azóta elbontott gyilokjárós folyosókon közelíthettek meg az őrség tagjai. A lakópalota a tágas udvar északnyugati sarkában emelkedik, falát vaskos támpillérek támogatják. Egykoron széles szárazárok keríthette a várkastélyt, erre utal a várkapu felvonóhídjának két lánckieresztő nyílása is.

A divényi Várhegy alatt megbújó reneszánsz várkastély építése a garázda Balassa Imre földesúrhoz kötődik, akit 1667-ben engedtek ki pozsonyi fogságából. Sok rendbeli bűntettei miatt elkobozták tőle a középkori kővárat, ami helyett viszont megengedték neki, hogy új szállást építtethessen magának.
A divényi várkastély soha nem állt ki ostromot, nem is reguláris, ágyúkkal rendelkező sereg, hanem hirtelen támadó lovasportyák elleni védelmül szánták.
A reneszánsz várkastélyt a 20. század elejéig lakták a Zichy grófi család birtokát irányító tisztviselők, majd sorsára hagyták, de még napjainkban is viszonylag épségben idézi fel a történelem távoli évszázadait.

Szatmári Tamás/várak.hu leírása nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-23 12:29:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Plébánia (0.282 km)
Harangláb (11.127 km)
Vasútállomás (11.476 km)
Fa harangláb (13.158 km)