Megújulásunk támogatója:  

Bádogkereszt
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 46,383'
Hosszúság (lon):
E 19° 53,500'
Védettség van?
nem
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a Moholra vezető út elején, az út északi oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A katolikus népi vallásosság jellegzetes emlékei a ránk maradt, útszéli keresztek. A vajdasági Völgypart területén is jónéhány ilyen kereszt készült, zömmel a 19. század végén és a 20. század első felében.

Völgypart falu délkeleti sarkán indul egy nyílegyenes út kelet felé, a Tisza-parti Mohol irányába. Ennek az útnak az elején áll egy régi, szép épület, a Pasztviják-szélmalom. Ennek közelében, a moholi út északi oldalához közel, kis léckerítéssel övezett kertecskében áll az ún. Bádogkereszt. A kereszt szárai fa gerendából vannak. Erre szögezték a halott Jézus Krisztus bádoglemezre festett képét. Maga a mai kereszt minden bizonnyal nem az első, amely itt áll. E helyen már a 19. századi térképek is keresztet jelölnek - úgy, hogy a mai Völgypart településnek még híre sincs, a terület pedig a "Moholi tanyák" nevet viselte. A mai kereszt, ill. a Krisztus ábrázolás valamikor a 19-20. század fordulóján, vagy a 20. sz elején készülhetett.

A hagyomány szerint egy időben temettek is ide, a kereszt köré. Annak idején, 1-2-300 éve, amikor az állandó település-hálózat még jóval ritkább volt a mainál, a csak a falvakban található, felszentelt temetők is adott esetben több tíz kilométerre voltak a tanyáktól. Ilyenkor bizony előfordult, hogy - főleg a tanyák szegényebb népe - halottait vagy saját kertjében, vagy pedig az ehhez a Bádogkereszthez hasonló, megszentelt helyen, "hivatalos" egyházi szertartás nélkül földelte el. Így minden bizonnyal hihetünk az itteni temető meglétének ránk maradt hagyományában is.

A leírás egyes adatainak és képeinek forrása: www.ertektar.rs
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-30 14:40:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Laták-kereszt (3.984 km)
Kőkereszt (5.823 km)
Nagypál-kereszt (10.923 km)
Művelődési ház (12.638 km)
Bogdán-kastély (13.390 km)
Tájház (18.240 km)