Bâtca Doamnei vára

A várostól nyugatra, a Beszterce déli partja közelében emelkedő hegyen.
Rövid leírás:
Karácsonkő (Piatra-Neamţ) városától délnyugatra kb 4 km-re, a felduzzasztott Beszterce folyó déli partján kialakított üdülő és sportcentrum közelében emelkedik a 457 m magas Bâtca Doamnei nevű várhegy.

Az észak-déli irányba kb 25 m hosszúságban elnyúló keskeny hegygerinc az északi részén kissé kiszélesedik, platójának mérete 50 x 15 m. A hegy északi és keleti oldala olyan meredek, hogy itt külön védősáncokat nem építettek. A nyugati oldalon azonban - ahol a domb lankásabban ereszkedik alá, a régészek gerendavázzal erősített sáncok nyomait találták. Ennek nyomai ma is jól látszanak a terepen. A dél felé csökkenő magasságú gerincet az aljában álló elektromos távvezetéki oszlopig több helyen is védőárokkal vágták át. A hegygerinc platóhoz közeli részén egy 15 m-es szakaszon kb 0,6 m magasságban helyreállított dák-kori kőfal egy darabja látható.

A vékony földtakaróval fedett sziklaormon a román régészek több alkalommai is végeztek ásatásokat ( 1928, 1957, 1958, 1961, 1962, 1965). A feltárások elsősorban a várhegyen épült dák vár és a közelében levő telep maradványait és leletanyagát vizsgálták. Azonban az 1965-ös ásatás során a dák-kori vár középkori használatát bizonyító leletek kerültek elő. Ezek közül különösen érdekes egy III. Béla korából (1173-1196) származó pénzérme, valamint 2 db, a korabeli Erdélyben használtakhoz nagyon hasonló kard. A nyugat-keleti irányba folyó Beszterce völgyére igen jó kilátás nyílik a várhegy tetejéről. Az ókori várat valószínűleg mint megfigyelő helyet, a Magyar Királyság előretolt katonai telepét használták a 12-13. században. A rövid életű középkori várat az ásató régész véleménye szerint a tatárok pusztították el a Tatárjárás során. A Bâtca Doamnei-n későbbi használatot nem mutattak ki a feltárások.

Vársarka (52.478 km)
Sáncerődítés (54.535 km)