Az egykori Járásbíróság

Szabadság tér (Piaţa Libertăţii) 38. szám.
Rövid leírás:
A járási bíróság 1872-ben alakult. Akkori épülete később kicsinek és korszerűtlennek bizonyult, így 1912–1913 között épült a ma is álló épület, eklektikus stílusban. Tervezője Hübner Jenő műépítész volt. Akkoriban „igazságügyi palotának” nevezték. 1945-ig működött ebben az épületben, amelyet a járási, majd a rajon-i néptanács foglalt el. A rajon megszűnésétől kezdve iskola működik benne.

Csatlakozó beépítésben álló, emeletes, \"L\" alaprajzú saroképület. Az épületet egy méter magasságban lábazat erősíti. A homlokzatokat fugázott falsávok tagolják. A két szint egyenes lezárású ablakait közös keretelés díszíti. A két szint ablakai között tükrök sora teszi változatossá a falmezőt. A koronázópárkány alatt fogsoros párkány, s alatta egy füzéres övpárkány húzódik. Az épület sarkán és a két végén enyhe kiülésű rizalit látható. Széleit fugázott falsávok emelik ki. A sarokrizalitot a koronázópárkány fölött attika díszíti, végein oszlopocskákkal. A szélső rizalitok fölött haránt irányú tetővel fedett oromfalak vannak.