Az Istenszülő elszenderülése ortodox katedrális

Ország: Románia
A település mai neve: Satu Mare
A település magyar neve: Szatmárnémeti
A település német neve: Sathmar
Cím: A Bulevardul Vasile Lucatiu közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás: A bizánci rítusú kereszténység emberemlékezet óta jelen van Szatmárban. Noha az ellenreformáció idején visszaszorult, soha nem tűnt el egészen.

A szatmárnémeti ortodox templom 1937–1938 között épült a bukaresti G. P. Liteanu tervei
alapján. Az épület szabályos négyszög alaprajzú, az ebből kiemelkedő központi rész kupolában végződik, az épülettömb széleit négy saroktornyocska teszi hangsúlyossá.

A bejárat boltíves előcsarnokon keresztül nyílik. A korszak jelentős román egyházi építkezéseinek nagy része az úgynevezett neo-bizánci stílusban készült, így itt is a templom külső díszítését a saroktornyokat és a központi kupolát uraló árkádsorok valamint a vakolatból kialakított, sodort kötelet mintázó öv adja.

Az ikonosztázion festményeit fából faragott árkádsorok veszik körül, amelyek a templom külső díszítését imitálják.

Kép és szöveg: "Epatrimonium" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. ( http://www.epatrimonium1.eu )
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)