Az 1849-es hegyesi csata emlékműve

Ország: Szerbia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 1
A település mai neve: Мали Иђош / Mali Idjoš
A település magyar neve: Kishegyes
Cím: Kulski put - ról megközelíthető kishegyesi nyugati temetőben
Egyéb adat:
Rövid leírás: A kis bácskai település határában zajlott le az 1848-49-es szabadságharc utolsó, magyar győzelmet hozó csatája. Ekkorra a honvédség helyzete már rendkívül nehézzé vált, az ország nagy része elveszett. A magyar kormány Szegedre tette át székhelyét, de e város felé is minden irányból túlerőben lévő ellenséges csapatok tartottak. Bácska birtoklásáért a közeledő Jellasics osztrák fővezér csapataival Guyon Richárd honvéd seregei vették fel a harcot. A korábban különváltan harcoló, Vetter, Guyon és Kmety tábornokok parancsnoksága alatt küzdő seregek összpontosítását megelőzendő, Jellasics 1849. július 14-én Guyon seregtestére támadt. A három szomszédos település, Kishegyes, Szeghegy és Feketehegy határában lezajlott csatában a az ellenséges túlerő ellenére, Guyon győzelmet aratott és Verbászon túlra szorította vissza a császáriakat.

A győztes csata helyszínén 1886. november 15-én rakták le egy emlékmű alapkövét és bő fél év múlva, 1887. július 17-én avatták fel a Bács-Bodrog vármegye lakosságának közadakozásából emelt obeliszket. A csata névtelen hőseinek emlékére állított oszlop a három falu határának találkozása környékén, ma már nem ismert helyszínen, egy dombon állott. Trianon után a jugoszláv nacionalizmus sok más magyar köztéri alkotás mellett ezt az emlékművet is lerombolta, alkatrészei eltűntek, helye is feledésbe merült.

Végül 1997-ben, nagy meglepetésre a kishegyesi községháza padlásán dolgozó telefonszerelők felfedezték az obeliszk oldalára felszerelt, öntött vas táblákat...

A helyi magyarság szerette volna a csata helyszínén újra állítani az emlékművet, de a hatóságok nem engedélyezték azt. Bizonytalan volt az eredeti helyszín azonosítása is. Így végül 2000-ben a kishegyesi nyugati temetőben épült fel a rendelkezésre álló archív felvételek segítségével rekonstruált obeliszk. A táblák újra olvasható négy felirata:

E HELY KÖRNYÉKÉN GYŐZTE LE / 1849. JÚLIUS 14-ÉN / GUYON RICHÁRD HONVÉD TÁBORNOK / 7000 HONVÉDDAL 42 ÁGYÚVAL / JELLACHICHNAK 12000 EMBERBŐL, / 79 ÁGYÚBÓL ÁLLÓ HADÁT. / GUYON FELNYOMULTÁBAN REÁ TÁMADÓ / JELLACHICH BÁNT HEGYES, SZEGHEGY, FEKETEHEGY HATÁRÁN / VITÉZ HONVÉDEIVEL MEGVERVÉN, / VERBÁSZON ÁT KÁTYRA FUTAMÍTOTTA / ÉS VÁRMEGYÉNKBŐL KISZORÍTOTTA. BÁCS-BODROG VÁRMEGYÉNEK / A NÉVTELEN SZABADSÁGHŐSÖK IRÁNT / KEGYELETES KÖZÖNSÉGE /ADAKOZÁSÁBÓL EMELTETETT 1887. JULIUS 14-ÉN. / SÍREMLÉK VAGYOK ÉN, SZÁZ VÉRTANU NYUGSZIK / ALATTAM, KIK HONUKÉRT - HONODÉRT - / ESTEK EL, ITT E MEZŐN. SZENT VÉGRENDELETÜK HÁLÁSAN VÉSVE SZÍVEDBE, ADD / UNOKÁIDNAK MÉG EZER ÉVIG ODÁBB: / "HONFI, SZERESD A HAZÁT! ÉLJ-HALJ ÉRETTE! CSAK AKKOR LESZ BÁRMILY / SORSBAN NAGY, SZABAD ÉS A TIED"

A leírás adatainak forrása: www.ertektar.rs és www.turul.info A képek forrása: turul.info https://czekusgeza.weebly.com/kishegyes.html és www.panoramio.com
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)