Megújulásunk támogatója:  

Astoria szálloda (Sztarill-palota)

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,435'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,806'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01082
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Teatrului utca 1.
Egyéb adat:
A Szalárdi utca és Bémer tér sarkán álló épület 1902-ben, mint bérpalota épült, Sztarill Ferenc tervei alapján, amelyet 1904-ben tovább bővített. Az 1930-as években szállodává alakították át. Ekkor kapta az Astoria nevet. A háborúval azonban bezárt és ismét bérlakásokká alakították az épületet. Egészen 1975-ig, amikor ismét Astoria-szállodaként nyitotta meg kapuit.
Rövid leírás:
A kétemeletes épület földszintjén üzlethelyiségek, az emeleten bérlakások voltak. A földszinten volt a híres, szecessziós berendezésű Emke kávéház.
Historizáló külső megjelenésére a gótika és szecesszió stíluselemeinek sajátos keveredése jellemző. Hullámosan kiképzett, égbe törő oromzatok jelennek meg az épület homlokzatán, hullámos vonalú erkélyekkel tagolva, amelyek rácsáz napraforgó és tulipán motívumok díszítenek.
A földszint ablakai egyenes záródásúak, míg az első emeleten háromkaréjos záródású, a másodikon pedig szamárhátíves ablakok és ajtók jelennek meg. A szamárhátívvel lezárt oromzatokat szamárhátíves ablakok, a közöttük levő hullámos oromfalat kisméretű, háromkaréjban záródó nyílások törik át. Az erkélyeken megjelenő tulipán, napraforgó és liliom motívumok a homlokzat szinte minden részén feltűnnek, így az ablakok könyöklője alatti téglalap mezőkben és a koronázópárkány, illetve az övpárkány alatt is.
Eredeti díszítéséből és belső elrendezéséből kevés részlet maradt meg mára, mint ahogy a kávéház gazdag szecessziós dekorációja is szinte nyomtalanul eltűnt. A belsőben ma már csak a volt kávéház mennyezetén, illetve a földszint és félemelet falpillérein látható szecessziós, virágos stukkódíszek árulkodnak egykori kialakításáról.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-03-17 16:53:44
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bazárépület (0.091 km)
Adorján-ház I. (0.097 km)
Poynár-ház (0.108 km)
Lévay-ház (0.122 km)
Kolozsváry-ház (0.122 km)