Árvai falumúzeum

Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Külterületen, a falutól mintegy 3 km-re, a Brestová domb egy tisztásán.
Rövid leírás:
Az eldugott árvai falucska melletti, még eldugottabb, festői helyszínen találjuk meg a régió talán leglátványosabb szabadtéri néprajzi gyűjteményét, az 1967-ben létrehozott Árvai Falumúzeumot.

A mintegy 20 hektár területen felépített falu Árva vidékének zömmel fát használó, jellegzetes (szlovák és gorál) népi építészetébe nyújt színes betekintési lehetőséget. A több tucat eredeti faház tájegységeknek megfelelő, tematikus csoportokra, utcákra tagolódik. (Az öt nagyobb egység: Alsóárvai piactér, Felsőárvai utca, Gorál tanya, Templom temetővel és Malom és vízi technikai létesítmények.) A gazdasági jellegű melléképületeikkel együtt rekonstruált falusi porták mellett felépültek az iparosok műhelyei (pl. fazekas- és kovácsműhely, malom), a hegyi pásztorok tanyái, de találunk itt szakrális építményeket: fatemplomot, harangtornyot, fogadalmi keresztet és temetőt is. Az épületek közül mind elhelyezkedésével, mind tudományos jelentőségével kitűnik a Zábreže községből ide áttelepített, 15. századi gótikus fatemplom.

A skanzen területén rendszeresen tartanak folklórfesztiválokat, ahol a környék népi mestereinek termékei is megvásárolhatóak.

A falumúzeum látványos (szlovák nyelvű) honlapja: www.muzeum.zuberec.sk