Árva vára

A falu közepén, az Árva folyó partján emelkedő szikla tetején.
Rövid leírás:
A középkori-koraújkori Magyar Királyság egyik legszebb, máig legépebben fennmaradt, nagy területű várainak egyike. Az első erősséget a későbbi Balassa család ősei emelték itt a tatárjárás után. Később királyi birtok: a magyar-lengyel határon álló vár az egész középkor során külkereskedelmi vámszedőhely. Zálogbirtokosa volt Stiborci Stibor erdélyi vajda, de lakta Komorowsky huszita rablóvezér is. A 16. században a vár és a hozzá tartozó, hihetetlen nagy uradalom, számos mezővárossal és faluval a Thurzó család kezébe kerül, akik jelentősen kibővítik és reneszánsz elemekkel átalakítják a várat. Ekkor alakul ki lényegében a vár mai, alsó-, közép- és felső várra osztott elrendezése. A Thurzók családi sírboltja is itt található, az alsóvár kápolnája alatt. A család férfi ágának kihalása után a leány örökösök közbirtokoságot alapítottak a megyényi Thurzó-birtokon, így azt egészen az 1945-ös államosításig (!!!) megőrizték a család tulajdonában. A kuruc háborúkban többször gazdát cserél, de mivel a korabeli hadviselés szempontjából már elavultnak számít, nem játszik fontos szerepet. A birtok igazgatása császárhű főnemes családok (Zichy, Esterházy) kezén vándorol, folyamatosan lakott, használt épület, így állaga nem romlik jelentősen. Az 1800-ban pusztított tűzvész nyomait hamar eltüntetik. 1868-ban múzeum jön létre a várban, ami – áttételekkel – a mai napig működik az épületben.

Néhány fotó a várról