Aranyos vár

A falutól északra a Szamos fölé keletről emelkedő dombok egyikének platóján.
Rövid leírás:
Az Ilosvai-hegységhez tartozó Kővárvidék DNy-i részében, az un. Domorin hegyágban, az itt É-ra kanyargó Szamos jobb partján, az ÉK-ről érkező Fericse patak torkolatánál fekszik Kőd (Cheud) község.

A falu határában magasodó hegyen állt régen Aranyos vára. A Szilágyságban épült várat név nélkül már 1246-ban említik Gútkeled nb. Pál váraként. 1344-ig Szilágy néven szerepel. Pál fia Lothárd fia Pál és testvérei lázadásakor, 1317-ben jutott királyi kézre, élén 1344-ig általában ispán állt. Ezután a szatmár-máramaros-ugocsai ispáni tiszthez tartozott. 1383 után kevéssel lerontották és uradalmát Zsigmond király 1387-ben a kusalyi Jakcs testvéreknek adta.

Petri Mór a 19. században még látta 10 m magas K-i és 8 m magas Ny-i falait, melyek egymástól mintegy 10 m távolságra párhuzamosan haladtak, falvastagságuk átlag 1,30 m volt. A vár köveit azóta teljesen elhordták, a helyszínen csupán terepalakulatai szemlélhetők meg.

A nyújtott ovális alakú vár platója 80 m hosszú és kb. 10-12 m széles. A DK-i oldal kivételével árok és sánc veszi körbe, sőt, a vár DNy-i végénél még egy kiegészítő sánccal is ellátták. Az árok szélessége 4-6 m, ma látható mélysége 0,5-1,5 m között változik. A várat középen egy mesterséges árok osztja két részre. Az ÉK–DNy irányú vár teljes hosszában megfigyelhetjük a korábbi régészeti kutatóárkok nyomait.

Csehvár (9.597 km)
Béldy-kastély (14.327 km)