Arany vára

A falu déli részén, a fő utcától keletre lévő dombon
Rövid leírás:
Arany község a Maros jobb partján, az Érchegység Nagyági csoportjának déli végében fekszik. Tőle délkeletre, az Arany-hegy lábánál találhatók egy középkori erődítmény romjai. Nincs forrás arról, hogy ez mikor épülhetett, annyi bizonyos, hogy a 16. század végén már létezett, ekkor ugyanis bokaji Macskási Ferenc tulajdonát képezte. Később a Kapi család birtoka lett, akik jelentős átalakításokat végeztek az épületen (bástyákat emeltek, valamint megerősítették a külső, és belső kőfalakat). A vár szabálytalan ötszög alaprajzú, déli oldalán ma is láthatóak a bástya-, és falmaradványok. Az északkeleti bástya is kivehető, ám az északira már ráépült a falu. A déli részen az egykori helységek alapfalmaradványai figyelhetők meg.

zsófi94

Gyulay-kastély (1.944 km)