Arany János úti bérházak

A képek forrása: Google Earth

str. Arany János utca
Egyéb adat:
Az egy csoportban épült 8 darab házból valójában 5 áll az Arany János utcán, egy, illetve két másik az Arany utcából kiinduló egy-egy mellékutcára nyílik.
Rövid leírás:
A századfordulós angol építészet hatását Kolozsváron leginkább az a nyolc bérpalota képviseli, melyet Hirschler József, a Szent Mihály-templom plébánosa építtetett az Arany János utcában, a leányiskola folytatásaként. A bérvillák tervezői Károly Lajos és Markovits Sándor budapesti műépítészek voltak. Típusterveik módosításokon eshettek át, ugyanis egyik sem valósult meg maradéktalanul, a megépült házak azonban tömegformálásukban, a homlokzatok kompozíciójában és hangulatukban őrzik a tervezők koncepcióját. A típustervek átdolgozója az Erdélyi Római Katolikus Státus sokat foglalkoztatott építésze, Pápai Sándor lehetett. Az angol kertvárosok házainak mintájára készült épületekre a funkcionalitásra való törekvés, a visszafogott díszítés, a durván megmunkált, vagy éppen folyami kövek gyakori használata, változatos tető- és nyílásformák jellemzőek. Bár egységes stílusban készültek, mégis mindegyik egyedi tömeggel és homlokzattal rendelkezik.

A leírás forrása: Pál Emese - László Miklós: Szecesszió Kolozsváron, Kolozsvár, 2016.