Apor-palota

Városi palota
Bethlen Gábor utca 5.
Rövid leírás:
Építtetője az Apor család egyik legjelentősebb képviselője, gróf Apor István, Erdély kincstartója volt. A későreneszánsz stílusban épült egy emeletes palota még ma is őrzi az eredeti kőből faragott ajtó- és ablakkereteit, lépcsőfeljáróját és kapuzatát. A lépcsőkorlát indításainál és lezárásainál, valamint az ajtónyílások felett az eredeti kőfaragások, címerek láthatók, amelyeket a 2000-ben végzett felújítás során szintén eredeti állapotukban állítottak helyre.
A 18. század első felében az osztrák csapatok parancsnoka, de Steinville gróf lakott az épületben. Ekkor készültek a belső portálok, már barokk stílusban.
A későbbiekben a városi rendőrparancsnokság, majd a vízügy használta az épületet, de helyet kapott benne a könyvtár is.
Az 1990-es években pusztulásnak induló épületet 2000-ben újították fel.