Apolló palota

Lakóépület és üzlet
Nagyvárad, Republicii u. 12–12A. – Mihai Eminescu u. 1. sz.
Egyéb adat:
Három utca kereszteződésében, Nagyvárad központjában helyezkedik el az 1912 és 1914 között épített bérpalota. A szecessziós stílusú épület a legjelentősebb 20. század elején épült nagyváradi házak közé tartozik. Nevét a jelenlegi palota helyén egykor állt, hasonló nevű fogadóról kapta.
Rövid leírás:
Az Apolló palota építésze Ifj. Rimanóczy Kálmán volt, aki a század elején számos jelentős épületet tervezett Nagyváradon. A palota érdekessége, hogy a többi hasonló bérpalotával ellentétben, ez nem magántőkéből, hanem városi megbízásból épült, ezzel törekedve bevételhez jutni.
Az utcakereszteződések miatt szabálytalan négyszögű alapterületen épült a palota, két lépcsőházzal. A Fő utca felől az udvaron található a főlépcső, vele szemben levő szárnyban a második, hátsó lépcsőház. A belső udvarban mellvédes függőfolyosók futnak körbe. Ahogy az a korabeli bérpalotákra jellemző volt, a későbbi évtizedekben a lakásokat itt is kisebbekre osztották, amellyel mára eltűnt eredeti belső elrendezése. Az eredeti tervek szerint a földszinten üzletek, míg a felette levő három szinten nagy alapterületű bérlakások épültek, a legfelső szinten három művész-műhellyel.
Az Apolló palota főhomlokzata a Fő utcára néz. Stílusára az empire és biedermeier jellemző. Ez a legdíszesebb homlokzata az épületnek. Loggiák és kis zárt és nyitott erkélyek váltakozásával dinamikus hatást keltő homlokzatának nagyméretű középrizalitját szalagokkal, füzérekkel, pajzsokkal és növénydíszekkel ékesített pilaszterek tagolják. Tetejükön női szobrokkal még inkább hangsúlyos hatást keltenek.

Stern-palota (0.040 km)
Bartsch-ház (0.094 km)