Apafi-Bethlen udvarház

Kúria, udvarház
Mălâncrav
Rövid leírás:
Az egykor több épületből álló udvarház együtteséből ma már csak a több ízben is átalakított, a 14. századtól már említett alápincézett udvarház áll. A téglány alaprajzú, két oromfalas homlokzattal záródó épület – a terep lejtéséből adódóan – egyik oldalán földszintes, míg másik hosszoldalán másfél szint magasságú. A földszintes oldal előtt klasszicista tornác húzódik, melyet kiugró rizalit szakít meg. Az épület másik, sokkal zártabb homlokzatú oldalán – a felső szintre felvezető lépcső által takartan lehetett az udvarház 17-18. századi - egy 1679-es inventárium által is megemlített - kapuzata. Erről a homlokzatban látható két in situ barokk oszlopfejezet tanúskodik.
Az épületet néhány évvel 2007-2008-ban a Michai Eminescu Trust céljaira (kiállítás, konferenciaközpont) helyreállították.
Marcius

Almakerék vára (1.529 km)