Apáca vára

A falu északi végén lévő útelágazástól nem messze északnyugatra
Rövid leírás:
Az Anjou Nagy Lajos alapította település első okleveles említése 1460-ból való, amikor is Hunyadi Mátyás király fele-felerészben a Bölöni és Szentgyörgyi nemesi családoknak adományozta.
A székely határőrök által létesített erődítmény Brassótól 37 km-re északra, az Olt folyó jobb partján fekszik, és kezdetben Feketevárnak nevezték. A név arra utalhat, hogy az épület ekkor még csak egy fagerendákból épített palánkvár volt. Később, a 16. században elsősorban a török portyák miatt erősítették meg, immár kőből. Pusztulásáról nincsen pontos forrás, de miután az építmény megszűnt katonai objektum lenni, a környékbeli lakosság építkezési alapanyagnak hordta el. Az egyetlen ma is látható emlék egy ó-olasz ágyúbástya maradványa.

zsófi94

Donáth-kúria (2.408 km)