Antiochiai Szent Margit plébániatemplom

Kirchengasse
Rövid leírás:
A település első okleveles említése 1318-ból való (Vytezfelde). 1361-ben már Banfaluként szerepel, 1410-ben Apathlan néven említik - e névből ered a település mai német neve. A 17. századtól az Esterházyak birtoka volt.

A protestantizmus terjedése idején reformátussá vált település 1702-ben rekatolizált. A korábbi templom felhasználásával az egyházközség 1797-ben késő barokk stílusú templomot emelt, amelyet 1892-ben és 1939-ben is felújítottak. (A kapu fölött olvasható felirat: 1797 RNV 1892 Renov. 1939) 1974-75-ben az épületet Joseph Patzelt tervei alapján É, D és Ny-i irányban is bővítették.

A templom ÉK-DNY tengelyű, apszisa DNY-on található. Az ÉK-i homlokzatból gúlasisakos, késő barokk torony emelkedik ki. Az oromzatos homlokzat két oldalán egy-egy félköríves szoborfülke található.

A 20. századi átépítés teljesen megváltoztatta az épület karakterét, gyakorlatilag csak az ÉK-i homlokzatot hagyta érintetlenül. Az épület köré három oldalról emeletes, modern, vasbeton szerkezetet emeltek, ehhez elbontották a barokk falak jelentős részét is. Az így kibővített belső tér modern kinézetet nyújt. Vasbeton fülkében meghagyták az eredeti, késő barokk fa oltárépítményt, amelynek 1798-ból való olajfestménye Szent Margitot ábrázolja. A szentély déli végében található mellékoltár a Fekete Madonna kegyképével szintén a 18. századból származik. A szószék 1800-ban készült, mellvédjének reliefje Szent Pétert ábrázolja. A hajóban elhelyezett 14 keresztúti állomás festményei a 19. század első felében készültek.

A templom orgonája 2009-ből származik.

Temetői kereszt (0.269 km)