Andreas Beuchel egykori háza

Cím:
Fő tér (Piaţa Centrală) 30. A tér délkeleti részén, a Vasile Naşcu utca sarkán álló, két homlokzatos saroképület..
Rövid leírás:
A középkorban német telepesek által felépített, a Kárpátok hágóin keresztül Moldvával folytatott kereskedésből meggazdagodott város legjelentősebb középkori épületei a Fő téren csoportosulnak. Ezek sorában fontos szerepe van a tér délkeleti saroktelkén a 15-16. században felépített, egy emeletes, gótikus lakóépületnek.

A 13. század óta - valószínűleg faházakkal, műhelyekkel - beépített telken a 15. század végén emelték az első kő épületet. Első, név szerint is ismert tulajdonosa Andreas Beuchel, a Krakkói Egyetemet is megjárt szász polgár volt, aki egy időben Beszterce főbírói tisztét is betöltötte, de a moldvai vajdával való összejátszással elkövetett árulás vádjával 1532-ben lefejezték. Az új tulajdonosok az 1530-40-es években későgótikus, ill. korai reneszánsz stílusban átépítették a házat, melyre ma is látható, kőből faragott nyílászáró keretei is utalnak. Értékesek a ház megmaradt, gótikus boltozatai is. Pinceszintje is boltozott.

A 18-19. században az udvar felé jelentősen bővítették az épületet és több belső átalakítást is végeztek rajta. 1972-76. között jelentős kutatás utáni műemléki helyreállításon ment át az épület. Ekkor több, korábban elfedett ill. elpusztult épületrészletet, ablakot, ajtót állítottak helyre rajta.