Andrássy-palota

Lakóépület és üzlet
Hlavná ulica 81. (Fő utca)

A mai, utcafronton álló, kétemeletes, látványosan tagolt tetőzetű, plasztikus vakolatdíszektől roskadozó homlokzatú, városi palota helyén a középkorban három polgárház állott, melyeket a 18. században barokk stílusban átépítettek. Ezek 1810-1830 között egyenként az Andrássy-család tulajdonába kerültek. E házakat lebontatva építtette 1898-ban Andrássy Dénes gróf a ma is álló, neobarokk stílusú, historizáló palotát a Jakab és Répászky kassai építővállalattal. A sarokház hatalmas belvilágú földszinti tereiben a 20. század elejétől kávéház működött, melynek helyén ma óriási alapterületű cukrászdát találunk. A ház emeletein lakások kaptak helyet.

A helyi hagyomány szerint e házban született volna 1823-ban gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ill. osztrák-magyar közös külügyminiszter - ez egy ideig emléktábla is hirdette a ház kapuja fölött. Ezt 1945. után a csehszlovák hatalom eltávolíttatta. Véletlenül ezt éppen helyesen tették, mert valójában id. Andrássy Gyula az oláhpataki kastélyban született, nem pedig itt...

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét

2010-12-27 14:10:04

2013.06.09 13:26 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,405' E 21° 15,405' - egyéb

Sajnos ezt az épületet nem igazán találtam rendben. Homlokzaton mindenütt málló vakolattal és lepergő festékkel találkoztam. Az udvarban a díszek is hiányoznak itt ott. Néhány átalakítás is történt. A kapualjban klíma üzemel és rettenetesen tönkretette a vaklást.