Megújulásunk támogatója:  

Andrássy Franciska szobra


A kép forrása: Gausss / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,720'
Hosszúság (lon):
E 20° 31,969'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Námestie Baníkov (Bányászok tere, a város főtere) közepén, a Tűztoronytól DNY-ra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Andrássy Franciskát tulajdonképpen Andrássy Dénesnének, leánykori nevén Hablawitz Franciskának hívták, és a közeli betléri kastély – államosítás előtti – utolsó tulajdonosának felesége volt. Rozsnyón a Vakok és Siketnémák Intézetének alapítója, iskolák, kórházak támogatója, a szegények segítője. Ez adja a szobor témáját és erre utal a talapzat 4 oldalán olvasható eredeti felirat is: \\\"Az özvegyek árvák ügyefogyottak jóságos szívű támogatójának közadakozásból emelte Rozsnyó város hálás közönsége a hitélet - népnevelés - művészet nagylelkű pártfogójának\\\".

A rozsnyóiak közadakozásából emeltetett szobor, Szamovolszky Ödön és Horvay János szobrászművészek alkotása 1905-ben készült el. Anyaga fehér márvány és gipsz. A szobor a szecesszió stílusjegyeit viseli magán. A szoborcsoport legmagasabb pontján, egy talapzaton van a grófnő mellszobra. Kezeit imára kulcsolva tekint le a talapzat előtt álló férfialakra, aki védőn karol át egy kislányt és egy meztelen kisfiút. A férfialak a Vasárnapi Újság 1905/45. száma szerint Jézus ábrázolja, de elterjedt az a feltételezés is, amely szerint a grófnő által segített szegények jelképe ő is, mint ahogyan a két kisgyerek. Andrássy Franciska szobrát fehér márványból, míg a három másik alakot gipszből készítették.
A szobrot a kommunizmus idejébe eltávolították a térről. 1993-ban restaurálták, majd ismét visszahelyezték eredeti helyére a főtéri Tűztorony elé.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-01-27 22:47:14
 
 

Állapotjelentések

2014.06.19 16:00 ngabi állapot: 5 - egyéb

Szép, gondozott a szobor és környezete.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.