Megújulásunk támogatója:  

Amfiteátrum

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 44° 52,380'
Hosszúság (lon):
E 13° 50,967'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
52100, Pula, Flavijevska ul. 2.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Póla első írásos említése a Kr. e. 10. századból való, a neolitikum megtelepedései után az első nagyobb települést az illírek alapították. Az elterjedt hagyomány szerint a város a görög mitológiában, az aranygyapjú történetében is szerepel, hiszen ide menekült volna Iaszón az argonautákkal, ez azonban feltehetően téves elképzelés, hiszen a történet eredete inkább a Fekete-tenger térségéhez, sőt akár a Kaukázushoz köthető. Az azonban biztos, hogy az Adria északkeleti szeglete, Isztriai-félszigete nem volt ismeretlen a görög utazók, hajósok előtt.
Róma Kr. e. 178-ban foglalta el a térséget. Pola Augustus császár idején élte első fénykorát, Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea néven ismerték, így emlékezve meg a császár lányáról. Amfiteátruma, a mai belvárostól északra, Kr. u. 80 táján épülhetett, egy időben a Rómában álló Colosseummal. A polai építményt a világ hatodik legnagyobb amfiteátrumként tartják számon.
Az ellipszis alaprajzú épület hosszabbik tengelye 132, a rövidebbik 105 méter, 23 ezer néző befogadására volt alkalmas. A külső körfala a tengerre néző oldalon három-, a többi részen kétemeletes. A nézőtér belül két tizenöt soros, fokozatosan emelkedő padsor volt, ezt vasfallal választották el az aréna színpadától, amely hatvanhétszer negyvenegy méteres területen nyújtott lehetőséget játékra. Utóbbi alatt folyosóhálózat futott. A központi egység menti négy kisebb torony és két ciszterna a „tengeri csaták” esetén biztosította a vízi színpad kialakítását.
Az amfiteátrumot a 15. században jelentősen lebontották, mára a külső váza maradt fenn.

Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2016-06-12 22:08:20
 
 

Állapotjelentések

2017.09.06 12:16 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 44° 52,373' E 13° 50,964' - egyéb

Védett emlék. Nyilvántartási szám: Z-863
Augustus császár uralkodása alatt épült időszámításunk előtti 27-től, időszámításunk szerinti 14-ig épült, helyi mészkőből.
Ott jártunkkor rock fesztivál dübörgött. Ezért nem is mentünk be, kívülről fényképeztem az építményt

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.