Megújulásunk támogatója:  

Alsóőri Múzeum
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 15,606'
Hosszúság (lon):
E 16° 13,989'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Unterwart 208
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Pinka folyó nyugati partján fekvő település Árpád-kori magyar határőr település volt. A falu lakói ebben a korban kapták kiváltságaikat: 1327-ben Károly Róbert király megerősíti ezeket a kiváltságokat, s egyben az országos nemesek közé is sorolja őket, külön őrnagyságot is létrehoz a számukra. Így egy jellegzetes, kisbirtokosi földszerkezet alakult ki.
A falu házai közül most is körülbelül 30 őrzi a jellegzetes őrségi népi építészet nyomait. Ilyen az Alsóőri Múzeum két egykori portát felölelő épületcsoportja is: mindkét ház utcai homlokzata oromfalas, az udvaron boltíves, oszlopos tornácot láthatunk, s az épületegyüttesekhez gazdasági épületek is tartoznak, ezek a főépületre merőlegesen helyezkednek el.
A múzeumot 1973-ban nyitották meg. Létrehozását a község életében ma is szerepet játszó Seper család egyik tagjának, dr. Seper Károlynak köszönhetjük (jogász, a Bugelnlandi Magyar Kultúregyesület szabályainak kidolgozója, az alsóőri magyar nép-és műdalok gyűjtője, kiadója).
A kiállítás az alsóőri házakból összegyűjtött népi emlékeket mutatja be: bútorok, edények, szerszámok, népművészeti emlékek stb.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2011-11-27 22:06:46
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.