Alsóőri Múzeum

Unterwart 208
Rövid leírás:
A Pinka folyó nyugati partján fekvő település Árpád-kori magyar határőr település volt. A falu lakói ebben a korban kapták kiváltságaikat: 1327-ben Károly Róbert király megerősíti ezeket a kiváltságokat, s egyben az országos nemesek közé is sorolja őket, külön őrnagyságot is létrehoz a számukra. Így egy jellegzetes, kisbirtokosi földszerkezet alakult ki.
A falu házai közül most is körülbelül 30 őrzi a jellegzetes őrségi népi építészet nyomait. Ilyen az Alsóőri Múzeum két egykori portát felölelő épületcsoportja is: mindkét ház utcai homlokzata oromfalas, az udvaron boltíves, oszlopos tornácot láthatunk, s az épületegyüttesekhez gazdasági épületek is tartoznak, ezek a főépületre merőlegesen helyezkednek el.
A múzeumot 1973-ban nyitották meg. Létrehozását a község életében ma is szerepet játszó Seper család egyik tagjának, dr. Seper Károlynak köszönhetjük (jogász, a Bugelnlandi Magyar Kultúregyesület szabályainak kidolgozója, az alsóőri magyar nép-és műdalok gyűjtője, kiadója).
A kiállítás az alsóőri házakból összegyűjtött népi emlékeket mutatja be: bútorok, edények, szerszámok, népművészeti emlékek stb.