Alsó kapu

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
A Hlavná (Fő) utca déli vége közelében.
Rövid leírás:
A 12. században létrejött Kassa első városerődítései a tatárjárás (1241-42) után épültek. A viszonylag vékony falak 36 hektáron övezték az ovális alaprajzú várost, melyet középen kettéosztott az É-D-i irányban folyó Csermely-patak. A vízfolyás által kijelölt, középen kiszélesedő fő utca két végén volt a város két kapuja, a Felső- és az Alsó Kapu.

A városfalak a kuruc háborúk lezárultával elvesztették hadi jelentőségüket, de még vagy egy évszázadig fennálltak. A 18. század végére a terjeszkedő város már a falak döntő többségét lebontotta. A kapukra 1810-20-as években (az Alsó-kapura 1827-ben) került sor: ma a felszínen semmi sem látszik belőlük. Az itt szintén hiányzó városfalak ívelt nyomvonalát a Fő utcából itt kiágazó, két kis utca, a Zvonárska (Harang) és a Vrátna (korábban Városkapu) utcák jelzik és egyben mutatják is, hogy a felszín alatt hol kereshetjük az egykori kaputorony helyét.

Az Alsó Kapu területét az 1990-es években tárták fel szlovák régészek, több, mint 1100 négyzetméternyi területen. Az előkerült, jelentős falmaradványokat ezután egy felszín alatti bemutató térré építették át, így jött létre 1996-97-ben az „Archeologický komplex” nevű (nyilvános wc-vel kombinált) bemutató hely, ahová a Fő utcáról lépcsőn juthatunk le. A földalatti térben 3, időben egymást követő és Dél felé egyre kijjebb és kijjebb felépített erődítési periódust láthatunk itt.

Legrégebbi építmény az Árpád-kori, négyzet alaprajzú kaputorony volt itt, a 13. sz közepéről. Kissé délebbre áll a Zsigmond-kori a 14-15. sz fordulója környékéről, amely a kutatások során egy tornyos előkapunak bizonyult. A legfiatalabb a Mátyás-kori, jelentős elővédmű, egy, a fal elé épített, hídon megközelíthető, önállóan is védhető, félkör alaprajzú, ágyúállásos barbakán. Ugyancsak láthatjuk a várost itt elhagyó Csermely-patakot kivezető csatornát, amely itt deszkával volt kibélelve. A „múzeum” folyosóin helyeztek el több, a Szent Erzsébet-dóm restaurálásakor fölöslegessé vált, másolatára kicserélt, nagy méretű kőfaragványt, fiatornyot, vízköpőt – utóbbiakat szigorúan fejjel lefelé felállítva…

Sajnos a különböző korú, egymásba, egymáshoz épített védművek bemutatása nem sikerült túl szerencsésre. Bár több nyelvű feliratok is igyekeznek magyarázni, hogy épp mit látunk, de mivel az eredeti, in situ falak aránya nem túl nagy, a kiegészítések pedig – mindegyik korszak falainál – ugyanazon fajtájú kőből készültek, a kifejezetten tájékozott Alsó Kapu-rajongókon kívül, segítség nélkül kevesen értik csak meg, pontosan hol is járunk, mit látunk és milyen fontos, milyen erős védelmi képességgel is rendelkeztek ezek a falak.

A kiemelkedő költséggel feltárt és kiépített, földalatti objektumban tavasztól őszig kiállításokat és koncerteket is rendeznek. (Télen zárva tartják, mivel fűteni nem lehet benne.) Elméletileg a romokat az utca szintjéről is meg lehet tekinteni a szabadon hagyott betekintő „ablakokon”, de ez valójában szinte lehetetlen. Viszont ezeken a lyukakon – a kevés fényen túl – remekül lejut a múzeumtérbe az utcáról rengeteg hulladék, falevél, stb.
2011-11-11 01:03:08

2013.06.09 10:48 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,127' E 21° 15,542' - egyéb

Mint romterület kiváló állapotnak örvend. A falmaradványok megfelelően konzerválva és itt ott kiegészítve láthatóak egy régészeti bemutató keretében. Valójában szinte az egész a föld felszíne alatt helyezkedik el. A felszínen néhány ráccsal védett rész található.

Forgách-palota (0.036 km)
Halmi-udvar (0.072 km)