Állami főreáliskola

Spiru Haret utca, 3-5 szám
Rövid leírás:
A B kategóriájú műemlékben ez idő tájt a város egyik jelentősebb román tannyelvű középiskolája, az Emanuil Gojdu Líceum működik. A Busch Dávid és Knapp Ferenc tervezte épület a magyar királyi állami főreáliskolának adott helyet a századfordulón, amely 1873-ban nyitotta meg kapuit a hajdani Széchenyi, ma Traian téren. A tanintézet később a Szent László téri püspöki székhelyre költözött, majd csak 1895-96-ben jelöltek ki helyet egy új iskolaépület számára a Nagypiactér és a Körös közötti területen. A kétemeletes, alagsorral ellátott eklektikus épületet 1896 júliusában fejezték be, 1899-ben polgári iskolával bővült.
A főhomlokzat középrizalitja héttengelyes, ez a legdíszesebb része az ingatlannak. Oromzatán hajdan Nagyvárad domborműszerűen megalkotott címerét lehetett látni. A középrizalitot attika koronázza, előtte timpanon húzódik. Az épület armírozták, a földszintjét pedig rusztikázták. Záróköves szegmensíves, egyenes lezárású, kváderes keretelésű ablakai esztétikusak, változatosak, félköríves kapuját féloszlopokon nyugvó timpanon koronázza.
A B kategóriájú műemlék 1918 után többször is gazdát cserél: működött benne román tannylevű elemi, líceum és görög katolikus tanítóképző, 1922-ben vette fel először a Gojdu nevet. Volt Szent László Gimnázium és munkásegyetem, 1969-től a ma is benne működő középiskola székhelye.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.

Baptista templom (0.328 km)