Állami Magyar Színház és Opera

Str. Emil Isac (Emil Isac utca), 26-28. szám
Rövid leírás:
A Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera, régi nevén Nyári Színház, 1909 és 1910 között épült a budapesti származású építész, Márkus Géza, illetve Spiegel Frigyes tervei alapján. Az épületet egy régebbi, 1874-ben, Henrik Zimmermann tervezésében épült faépítmény helyére építették, mely szintén színházként működött. A színházat 1959 és 1961 között átépítették, Paiu Ioan és Sóvágó János tervei alapján, megkapva mai, látható formáját és alakját.
A színház az eklektika jegyében épült, mely a XIX.-XX. század egyik kedvelt építészeti stílusa. Lényege a retrospekció, visszatekintés a letűnt korokra, ebben az esetben az épület belső terére, főleg a nagyteremre jellemzőek a barokk stílus sajátosságai: kupolás boltozatát egy monumentális méretű égő díszíti, melyet egy sor, reprezentatív dísz ölel körül. Ezek a dekoratív jellegű, komplex díszek olyan motívumokat tartalmaznak, melyek a barokkot idézik fel: a kagyló-, illetve virágmotívumok dominálnak. A nagyteremben, egy szintén barokk motívumokkal díszített páholy található, mely patkó formában igazodik az épülethez, és menedékesen emelkedik.
Ahogy belépünk a nagyterembe, látjuk a színpad monumentalitását, illetve a vörös bársonyfüggönyt, mely erőteljesen zuhan a földre, és amelyet aranyozott díszítésű keret vesz körül.
Az épület homlokzata modern, kétszintes, nem tartalmaz semmilyen reprezentatív dekorációt.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház és Opera kiemelkedő szerepet játszik a kolozsvári kulturális életben, hiszen ez az egyetlen, önálló, magyar nyelven működő színház és opera Kolozsváron.
DioszegiOrsi