Ady Endre szülőháza és emlékmúzeuma

Ország: Románia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
A település mai neve: Ady Endre
A település magyar neve: Érmindszent
Cím: A falu északkeleti szélén lévő mellékutcában
Egyéb adat:
Rövid leírás: Ma a költőről elnevezett Érmindszent falu 5 km-re fekszik Érkávástól, a községközponttól. Az emlékmúzeum együttesét két különálló épület alkotja a költő szobrától jobbra, illetve balra: a régi ház, ahol költő született,
valamint a család által a két világháború között lakott új ház.

Az 1877-ben született Ady Endre a 20. századi magyar irodalom egyik meghatározó személyisége. 1957-ben, Popp Aurel festőművész közbenjárására a szülőházat restaurálták és emlékmúzeummá alakították.

A nádfedeles szülőháznak, a parasztházak elrendezésének megfelelően három helyisége van. Az első szoba berendezése a tisztaszobákra jellemző. A pitvarban, ahol a ház bejárata is van, szabadkéményes konyha van berendezve
a hozzátartozó háztartási eszközökkel. A hátsó szobában áll az ágy, amelyben a hagyomány szerint a költő született, egy tárlóban pedig a családhoz kapcsolódó dokumentumok és fényképek láthatók.

A nagy- vagy új ház négy helységből áll. Az első és a harmadik szobában
iratokat, fényképeket, valamint a költőnek címzett leveleket állítottak ki. A második és negyedik helyiségben Ady Endre korára jellemző bútorok, háztartási eszközök és dísztárgyak kaptak helyet.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. ( http://www.epatrimonium2.eu )
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)