Adorján-ház II.

Lakóépület és üzlet
Színház utca 4. szám
Rövid leírás:
Bár a telket korábban szerette volna eladni Adorján Emil, végül 1904 és 1905 között bérházat építtetett rajta. Különlegességét másik házához hasonlóan, ennek is szecessziós stílusú homlokzata adja, mely Lechner Ödön budapesti Takarékpénztár épületének hatását tükrözi.
A kétemeletes, téglalap alaprajzú épület bejárata a déli oldalon található. A földszinten a lépcső két oldalán üzlethelyiségek kaptak helyet. Az emeleti szinteken hasonló kialakítású, két-két, négy-öt szobás lakás található, amelyekben egy központi folyosó köré szerveződve, három vagy négy utcára, illetve udvarra néző szoba, fürdőszoba, konyha, kamra, cselédszoba és személyzeti toalett volt. A későbbiekben ezeket is több kisebb lakásra tagolták.
A másik Adorján-háztól eltérő, egyszerűbb kialakítás jellemzi a homlokzatot, de itt is jelentős a virágmotívumok szerepe. A stukkóból készült díszítőelemeket itt is a népművészet elemeiből táplálkoznak.
A homlokzatot három, szimmetrikusan elhelyezett erkély teszi dinamikussá, a legjelentősebb az első emeleten középen, míg két kisebb a második emeleten, széleken található.
Vízszintesen három tagolású homlokzat földszinti részén itt is félköríves ablakokkal tagolt üzlethelyiségek kaptak helyet. Az első emelet egyenes záródású ablakait növényi ornamentika keretezi. Végül a második emelet itt is megismétli a földszint félköríves ablakait, amelyeket azonban az első emeleti motívumok kapcsolnak egybe a második szinttel. Ablakaik hasonló, de nem teljesen egyező keretelésűek, virágokkal gazdagon díszítettek. Az első emeleten az ablakok között szívek láthatók, amelyek fölött vázákban növények láthatók, alattuk pedig többféle virágból álló csokrok. Az attikán is virágmotívumok sora figyelhető meg.

Adorján-ház I. (0.037 km)
Bazárépület (0.072 km)