Megújulásunk támogatója:  

Adorján-ház I.

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,467'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,867'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01070
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Színház (Patrioţilor) utca 6. – Szilágyi Dezső (Moscovei) utca 4.
Egyéb adat:
Nagyvárad szecessziós épületei között érdemes megemlíteni a műemléki védettségű Adorján-házakat. Mindegyiket Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte és Sztarill Ferenc kivitelezte. Megrendelőjük és tulajdonosuk Adorján Emil, a település egyik meghatározó személyisége volt, aki a Fekete Sas-palotát is építtette. A Színház és Szilágyi Dezső utcák sarkán álló épületet lakóházként és ügyvédi irodaként használta.
Rövid leírás:
1903-ban épült a kétszintes, L-alaprajzú épület, amelynek gyalogos bejárata és az emeletre vezető lépcsőház a Szilágyi Dezső utcai oldalon található. A tulajdonos Adorján Emil hatszobás lakása a földszinten helyezkedett el külön bejárattal, amely a Színház utcai oldalon volt. Az emeleteken kettő, négy és öt szobás lakások voltak, amelyeket mára több kisebb lakásra tagoltak. Homlokzata még ma is őrzi eredeti kialakítását, amely az épület tulajdonképpeni értékét is jelenti.
A homlokzat vízszintesen három részre tagolódik, amelyet gazdag, a népi építészetből kölcsönzött virágmotívumok díszítenek. A földszinti részt félköríves, hullámzó körvonalú téglasávval keretezett ablakok tagolják, és virágok tesznek érdekessé. Az első emelet homlokzata egyszerű kiképzést mutat. A sima homlokzatot egyenes záródású, virágfüzérekkel keretezett ablakok törik át. A mozgalmasan hullámzó, lépcsőzetes párkánnyal lezárt rész fölött helyezkedik el a földszinti kiképzést idéző második emelet. A párkány alatt itt is stukkóból készült virágmotívumok találhatók. Felette a félkörívesen záródó ablakok árkádosan kialakítottak, ahol ismét feltűnnek a földszinti ablakokat keretező virágdíszek.
A homlokzat mindkét utcai oldalon ugyanolyan kialakítású, amelyet a sarokrész még jobban kihangsúlyoz. Itt az emeleten egy erkély kapott helyet, a legfelső szinten pedig háromkaréjos keretezésű falmezőben egy cserépbe ültetett fa ornamentika jelenik meg.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-03-10 11:00:20
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bazárépület (0.098 km)
Park Szálló (0.118 km)
Kolozsváry-ház (0.136 km)
Poynár-ház (0.140 km)