Acélhíd a Kis-Dunán

Híd
A településtől északra a Kis-Duna fölött
Rövid leírás:
A Kis-Duna és a Vág folyók találkozásának közelében épült, csallóközi magyar város, Gúta középkori eredetű.

A Vág jobb partján futó, ősi nyomvonalú országút a településtől északra éri el a Kis-Dunát. Az ma is itt álló, közúti acélhíd 1898-ban épült fel. Az egy nyílású építmény fesztávja 70,7 méter. Felépítményének acélszerkezete felül ívelt. Ehhez kapcsolódnak a szegecselt, rácsos tartók, amelyek a járófelületet hordozzák.

A híd nagy-nagy szerencsével túlélte a II. Világháborút. A hidat érte ugyan bombatalálat, de az nem robbant fel, csak a felépítményt rongálta meg kissé. Ugyancsak megmenekült a háború végén, a visszavonuló német csapatok szisztematikus hídpusztításától is.

A híd szinte probléma nélkül látta el feladatát egészen 2005-ig. Ekkor végezték el teljes rekonstrukcióját, amely az itt zajló nagy járműforgalom okozta károsodások miatt vált különösen szükségessé. A javítás alatt a forgalmat a híd mellé épített ideiglenes pontonhíd bonyolította.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A képek szintén e kötetből származnak.

Békavár (1.721 km)
Hajómalom (1.801 km)