Megújulásunk támogatója:  

Abaúj-Torna vármegye székháza


A kép forrása: Gausss / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,195'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,537'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Hlavná ulica) 27.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A fő tér K-i térfalában, a Szent Erzsébet székesegyház közvetlen közelében álló, reprezentatív, barokk palotát több középkori telek egesítésével kialakult területen építtette Abaúj megye, ill. Orczy Lőrinc főispán 1779-ben, Langer János bécsi építész tervei szerint. Mai formáját a Gerster Béla kassai építész tervezte, 1887-89-es átalakítás nyomán nyerte el.

A zárt sorú beépítésben álló, tengelyszimmetrikus ház főhomlokzata hét tengelyes. Középső, enyhe rizalittal is hangsúlyozott részén nyíló főkapuja fölé nyúlik az 1. emeleti díszterem erkélye. A rizalitot koronázó timpanonban Abaúj-Torna vármegye kőből faragott, ún. egyesített címere látható. A két szomszédos vármegyét de facto már jó ideje Kassáról kormányozták, amikor 1881-ben törvényesen is Aba(újvár) megyéhez csatolták a királyság addigi legkisebb megyéjét, Tornát. Az épület udvari szárnyai, ill. a K-i, Orlia utcára nyíló része téglalap alakú, hosszú, jellegzetes kassai udvart fognak közre, melyeken emeleti, kovácsolt vas korlátos „körgang” fut végig.

Az emeleti díszteremben a megye városainak címereit ábrázoló freskó látható. E teremnek szomorú nevezetességet ad, hogy a 2. világháború idején, a benyomuló Vörös Hadsereg nyomán újjá alakuló Csehszlovákia önjelölt baloldali vezetői 1945. április 5-én itt fogadták el az ún. Kassai Kormányprogramot. Ennek lényege az 1938-ban széthullott csehszlovák állam újjáalakulása volt, melyet a magyar és német lakosság kollektív bűnösnek való megnevezésével, állampolgárságuk és jogaik elvételével, teljes kitelepítésével, deportálásával és vagyonának elkobzásával kívántak megtámogatni. E \"dicső tett\" emlékére az épületet egy ideig a Kassai Kormányprogram Házának is nevezték, de ma is emléktábla hirdeti e napot a homlokzaton.

A szépen felújított épületben az 1970-es évek óta múzeum. Kezdetben munkásmozgalmi állandó kiállítása volt. Ma a Kelet-szlovákiai Képtár működik itt, gyűjteménye és kiállításai is főként ezen országrészből származnak. A galéria egy ideig a híres kassai festő, Jakoby Gyula nevét viselte.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-27 02:07:34
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 11:31 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,198' E 21° 15,510' - egyéb

Az épület állapota első ránézésre nagyon szép. Utána jönnek az apró hibák. A bal saroknál lévő vizesedés és néhol festék lepergés. Amúgy ránézésre funkció nélküli.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Érseki palota (0.054 km)
Kisdyánum (0.078 km)
Orbán-harang (0.084 km)