Abaffy-kastély

Kúria, udvarház
A falu központjában, a fő út északi oldalán.
Rövid leírás:
A Dél-gömöri település valószínűleg korai Árpád-kori eredetű. Legfontosabb birtokos családja a magát az Aba nemzetségtől eredeztető Abaffyak voltak. Több, egymással is rokon család is bírt kastélyt vagy kúriát a településen, melyek feltehetőleg korábbi kastélyok helyén, esetleg ezek részleteinek felhasználásával épülhettek.

Ezek közül a legnagyobb és legértékesebb a 19. század elején, későbarokk, ill. klasszicista stílusban felépült Abaffy-kúria a falu központjában. A mára teljesen lepusztult kertben található, az úttal párhuzamos tengelyű, téglalap alaprajzú, földszintes kúria kontyolt nyeregtetejét cserép fedi. Finom vakolatdíszekkel ékesített utcai főhomlokzata 11 tengelyes, középen enyhén kiugró rizalittal, melyet egyszerű attika koronáz.

A magánkézben lévő épületet 2002-ben szépen felújították.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.)