A nagysallói csatában elesett honvédek síremléke

Síremlék
A falu északkeleti szélén lévő köztemetőben.
Az Árpád-kori eredetű, csendes falu 1849-ben váratlanul a magyar történelem főutcájára került.

Az 1848-49-es szabadságharc telén a Tisza mögé szorult honvéd fősereg később "Tavaszi Hadjárat" nevet kapó, dicsőséges megmozdulása eredményeképp Kápolnánál, Hatvannál, Isaszegnél győzelmeket halmozva eljutott az ekkor ellenséges kézen lévő fővárosokig: Pest-Budáig. Ezután, a hadjárat második szakaszában a magyar fősereg észak felé fordult, hogy a Duna bal partján Komáromig előretörve bekeríthesse a Budát védő császári főerőket. Előbb Vácnál, majd - az egész szabadságharc egyik legvéresebb csatájában - 1849. április 19-én, a Barsendréddel délről szomszédos Nagysalló község határában mértek súlyos vereséget a hátráló császáriakra a Damjanich János tábornok által vezetett honvéd seregek. Bár az átkarolás végül nem sikerült (az osztrák főerők Bécs irányában elmenekültek Budáról, sorsára hagyva a fővárost) e csaták jóvoltából sikerülhetett Buda felszabadítása és az ellenség legfontosabb erőinek a fő hadszíntérről és az országból való kiszorítása.

A csatában több száz (a becslések szerint 6-700) magyar honvéd vesztette életét. Többségük ma a nagysallói temetőben nyugszik, de jónéhány hős a barsendrédi temetőben alussza örök álmát.

Sírjuk fölött egy nagyon egyszerű sírjel: egy hatalmas, világos színű, négyzetesre faragott kőtömb látható. Ennek elülső oldalába fehér gránitlapot helyeztek el a következő szöveggel: „A nagysallói csatában 1849. ápr. 19-n elesett névtelen hősök emlékének Bars-Endréd közönsége.”

A leíráshoz felhasználtuk Görföl Jenő - Kovács László: Hol sírjaik domborulnak (Dunaszerdahely 2003) című munkáját.