A madéfalvi veszedelem emlékoszlopa

Forrás: flickr

Forrás: Gauss / Panoramio

Emlékmű
A Madéfalváról Csíkcsicsó felé haladó út mellett, a K-i oldalon.
Rövid leírás:
A felcsíki falu eredeti neve Amadéfalva volt, melyet első birtokosától kaphatott. Írott forrásokban először a 14. században találkozunk nevével. A székelység, de általában a magyarság körében jelképpé emelkedő Madéfalva történetének legfontosabb eseménye 1764-hez kötődik. Ekkor támadt ugyanis a Habsburg császári hadsereg ágyúval, fegyverrel az e faluban összegyűlt, évszázados szabadságát féltő székelyekre. A történet előzménye, hogy 1763-ban Mária Terézia királynő elrendelte 3 székely határőrezred felállítását, ami felborította volna a székelyek sok évszázados jogait, akik idáig kollektív nemességükért cserébe voltak kötelesek katonáskodni és védeni a királyság K-i határait. Az elégedetlenkedő székely vezetők Madéfalván gyűltek össze. Őket támadta meg 1764. január 7-én hajnalban a mintegy 1300 főnyi császári katona. A kegyetlen öldöklésben, mely során a nőknek és gyermekeknek sem kegyelmeztek, bizonytalan számú, kb. 2-400 ember lelte halálát. Méltán nevezi az eseményt az utókor Siculicidiumnak, székelygyilkosságnak. A mészárlás egyik következményeként nagy székely tömegek választották a Habsburg alávetés helyett a Moldvába való kivándorlást. Ők lettek a bukovinai székelység első nemzedéke.
A Siculicidiumra emlékező kőoszlopot 1899-ben, közadakozásból állították fel egy kis, út menti parkba. Az andezitoszlop tetején látható turulmadár szobrát Köllő Miklós mintázta. A talapzaton hosszabb szöveg emlékezik meg az itt ártatlanul megölt székely hősökről.