A középkori plébániatemplom romja

A falu nyugati szélén, az evangélikus temetőben.
Rövid leírás:
Péterfalva (Petersdorf, Petreşti) község a Szebeni-havasokhoz tartozó Szerdahelyi- és Szászsebesi-hegységet elválasztó, itt É-ra tartó Sebes folyócska mellett fekszik. A helység 1309-ben villa Petri néven jelentkezik a forrásokban. 1320-ban villa Petri, 1345-ben Peturfalua, 1488-ban Petersdorf, 1506-ban Pettersdorf, 1611-ben Péterfalva a neve.

1309-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Mihály a Sebesi Dékánság papjai között a székeskáptalannal folytatott perben szerepel. 1326-ban péterfalvi Henning a vezére a kunok ellen csatát vesztett szászoknak. Ő maga is elesik.

Az egykori templom régebbi, mint az első okleveles adat. A XIII. században már állott a mai temető közepén, háromhajós román stílusú bazilika volt. A szentély boltozata az 1523. évi földrengéskor beomlott.

Tornyát később, valószínűleg az 1438. évi nagy török támadás gyászos tapasztalatai után, védelmi célokra építették. A torony négy oszlopon áll, félköríves nyílásain át bejárat volt a templom fő- és oldalhajójába. Az 1637. évi tűzvész után magasították.

1805-ben a templomot lebontották, tornyát viszont meghagyták, mely fedetlenül, tető nélkül is dacol az idő viharával. Keleti oldalán az egykori oldalhajók maradványai még látszanak.

A templomot magas kőfal vette körül ovális alakban. 7 méter magasságban egy-egy szakasza még fennáll, és temetőt zár közre. A lebontott templom anyagából a Sebes folyó jobb partján, benn a faluban új templomot építettek 1805-ben. A régi templomból egy XIV. századi harangot mentettek meg.

Láz-vár (6.397 km)
Kelneki vár (8.903 km)