A Vasszékely

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Világi plasztika, szobor
A város közepén lévő főtér D-i részén, a Márton Áron téren szabadon áll
Rövid leírás:
Az emlékművet eredetileg még az I. Világháború idején, 1917-ben állították fel a környékről feltöltött, a Kárpátok hágóin betörő orosz és román csapatok ellen hősiesen – és sokáig sikeresen – küzdő Császári és Királyi 82. Székely Gyalogezred hősi halottainak tiszteletére. Az akkoriban 4 élet nagyságú alakból álló szoborcsoportot fából faragták ki és kis szögekkel felerősített acél pikkelyekkel borították be. Innen a máig ismert nem hivatalos, de mindenki által használt neve: A Vasszékely. Az impériumváltáskor a bejövő románok meggyalázták, majd le is döntötték a szobrot, csak a talapzata maradt helyén. A harcokat túlélő katonák és az elesettek családtagjai így a torzóhoz jártak ki megemlékezést tartani. 1940-44-ben, Észak-Erdély és a Székelyföld ismét Magyarország része lett, ekkor itt országzászló állott, ami a román uralom visszaálltakor megint elpusztult. A sokat látott talapzatra végül 2000. március 15-én Székelyudvarhely város Szabó János udvarhelyi szobrászművész életnagyságnál nagyobb, I. világháborús honvédet ábrázoló bronz szobrát állította föl, ami ma is látható.
A szobor talapzatán 1917-ben 4 oldalon 4 kis vers volt olvasható, melyek a történelem viharaiban szintén „eltűntek”. Közülük a legismertebbet ma bronztáblán olvashatjuk eredeti helyén: „Gyopárt a Hargitáról hozzatok, / a székely hősök halhatatlanok.”.