A Bethlen család barlangsírja

Síremlék
A faluból észak felé, Sajósárvárra tartó országút mentén, a bal oldalon lévő dombba vágva.
Rövid leírás:
A Bethlen család a 17. században szerzett birtokot a faluban, majd gróf Bethlen Lajos (1782-1867) a falu közelében lévő dombon kastélyt épített. Az épület Erdély egyik legpompásabb, klasszicista kastélya volt, körülötte pedig különösen gazdag kastélyparkot alakítottak ki. A parkban megépültek a \"szokásos\" kerti építmények is. Ezek egy részét Bodor Péter, a híres marosvásárhelyi ezermester készítette.

A kastély melletti sziklába egy 32 öles alagutat vágtak, amelyet a Bethlen család temetkezési helyének szántak. A mesterséges barlangot - felirata szerint 1818-ban - fél éves munkával készítették el. A barlang falát különféle faragványokkal és szobrokkal díszítették. Építtetőjét 1867-ben temették ide, a barlangban kialakított kriptába, felesége mellé.

1900-tól a kastélyban már nem laktak, állapota egyre inkább leromlott, parkja elvadult. 1945. után a kastélyt teljes egészében lebontották, ma nyoma sem mutatkozik. Csupán az egykori kripta kőbe vájt ürege, illetve mellette az egykori remetelak maradványa látható, rossz állapotban.