Aratók

Szobor, Dunaújváros
Pályázó: piusz
Kép dátuma: 2010.01.13 12:52
Feltöltés dátuma: 2015.08.23 15:33

Somogyi József Aratók c. bronz szobrát 1979-ben helyezték el Dunaújvárosban, a Kossuth L. u. végében, a Duna partján

Aratók

 
 

Eddig 3 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2015.09.08 16:52 Szőnyi István 

Ha a "Sorminta" című kép feltöltése és a Hónap képének jelölése közötti időbeli kapcsolatot parajelenségek körébe soroltam, akkor mit mondjak arra a racionálisan nehezen magyarázható, következetesnek nehezen nevezhető eljárásra, amelynek során ugyanazt a képet ugyanaz a szavazó ennyire ellentétesen volt képes értékelni: először hármasra, mondván: "a klasszikusan agyonfotózott téma" kapcsán "picivel mást vártam volna, mint ezt a klasszikus (elnézést, de kicsit fantáziátlan) nézőpontot és időpontot", majd hat nappal később már a Hónap képének jelölte. A következetesség legnagyobb dicsőségére. Hogy ebben mennyi szerepe lehetett a kép szerzője "maga mentségének", az a dolog lényege szempontjából teljesen irreleváns. A lényeg, hogy egy korábban közepesre osztályozott fotó ugyannak az értékelőnek a jóvoltából a Hónap képévé minősítődik át. Mindezt csak azért teszem szóvá, mert ezzel végérvényesen megdőlni látszik egy korábban többünk által evidenciaként kezelt feltételezés, miszerint aki egy fotót a Hónap képének jelölt, az értelemszerűen nem adhatott rá más osztályzatot, csak ötöst. Ebből is látszik, hogy ezen a Földön tényleg semmi sem biztos. Egy olyan világban élünk, ahol sem a tömegek, sem az egyének viselkedésének irracionalitását nem lehet eléggé alábecsülni.

2015.09.06 09:16 Konti04Értékelés: Hónap képe 

2015.09.03 23:06 Szőnyi IstvánÉrtékelés: 3 

Távol álljon tőlem, hogy ebben az érdekes vitában a döntőbíró szerepét játsszam el, de szerintem mindkét érvelésben van igazság. Ami "a klasszikus, de kicsit fantáziátlan" nézőpont választását illeti, ebben a tekintetben meg kell védenem a szerzőt. Ennek a szoborcsoportnak ugyanis ez a fő nézete, hiszen a Somogyi József – egy szobrásztól talán szokatlan módon – ezúttal egy hangsúlyozottan horizontális, fríz-szerű kompozíciót mintázott meg, amelyben az emberi alakok és főleg a kaszák és gereblyék stilizáltan, egy dekoratív formai ritmus alkotórészeiként jelennek meg. Egy valóban "korrekt sziluettképhez" én sem tudok "ideálisabb nézőpontot elképzelni". A nézőpontot viszont én annyival lejjebb helyeztem volna, hogy a háttér zavaró elemeit teljes egészében kizárjam a képkivágásból. Számomra ugyanis nagyon zavaró például az a kék színű korlátszerűség, amely a kép jobb oldalán egybefolyni látszik a szobortalapzat alacsony betontömbjével. Az valóban irreleváns szempont egy köztéri szobor esetében, amely az ábrázolt témához asszociált évszak és a kép készítésének idejét bármilyen összefüggésbe hozza. Nem is értem, hogy juthat ilyen bárkinek is eszébe? Pláne normatív szempontként, mintha egy köztéri szobrot csak abban az évszakban lehetne lefotózni, amelybe a témája illik. Sosem hittem volna, hogy valaha ilyen magától érthető dolgot le kell írnom, de most mégis muszáj megtennem: bármilyen objektumról, így egy köztéri szoborról készült fotó esetében is csak a kép mondanivalójához, tartalmi és formai jellegéhez lehet viszonyítani a kép készítésének idejét, ideértve a napot, órát és az évszakot. Egy igazán hatásos sziluett képhez viszont ennél azért több fényre lenne szükség, és mindenképpen nagyobb kontrasztra ahhoz, hogy egyáltalán sziluett képnek, magyarul árny(ék) képnek lehessen nevezni. Az árnykép ugyanis, ahogyan a neve is mutatja, attól árnykép, hogy a téma/motívum egy viszonylag világos háttér előtt, leggyakrabban ellenfényben jelenik meg, mégpedig úgy, mintha önmaga árnyéka lenne, vagyis a körvonalán belül nem, vagy alig kivehetők a részletek. Nos, ebben az esetben nem beszélhetünk sziluett képről. Az időjárási és fényviszonyok sem kedveztek a fotósnak: télvíz idején, fény nélkül csak ilyen reménytelenül szürke és kontraszttalan felvételt lehet a helyszínen elkészíteni – itt bizony nagyon szükség lett volna a kontraszt utólagos, akár drasztikus emelésére is. Bár az az érzésem, hogy ebből az alapanyagból még a Photoshop teljes fegyverzetével sem nagyon lehetne igazán látványos fotót varázsolni. Összefoglalva: egy adott objektumot nem feltétlenül célszerű akkor megörökíteni, amikor éppen odaér az ember, hanem lehetőleg olyan időpontot érdemes választani, amikor a fényviszonyok feltehetőleg ideálisak lesznek egy olyan fotó elkészítéséhez, amely az adott objektum immanens eszmei tartalmának és formai jellegének, illetve a fotós szándékának leginkább megfelel.

2015.09.02 19:52 piusz 

Lehet, hogy „agyonfotózott”, lehet, hogy „fantáziátlan” a „nézőpont” és az „időpont”. Hogy mégis (?) miért pályáztam ezzel a képpel? 1. Somogyi József a korszak emblematikus szobrásza volt, ezért úgy gondoltam, hogy - ha már van van képem egy-két alkotásáról - miért ne mutatnám be „A párttal, a néppel (a szocializmus építészete, szobrászata, díszítőművészete)” pályázaton 2. Annak idején sok vitát kiváltó (például a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János szobor), jellegzetes nonfiguratív szobrai időtállónak bizonyultak, köztereinken ma is megtalálhatóak (úgy tudom, egyetlen szobra sincs a Memento Park gyűjteményében, ami tény és csak annyiban minősítés, hogy a szocializmusban is lehetett a rendszert túlélő alkotásokat létrehozni) 3. Az Aratók valószínűleg nem véletlenül „agyonfotózott” 4. Azzal, hogy sziluett - és az ehhez „passzoló” borús időben készült - fotón mutattam be, úgy gondoltam, kevésbé lesz közhelyes, unalmas, "fantáziátlan" 5. E szobor esetében a korrekt sziluett képhez ennél ideálisabb nézőpontot nehezen tudok elképzelni, persze nem zárom ki, hogy van 6. Ami pedig az időpontot illeti; akkor jártam ott... Még ha „kissé furcsa” is, de az aratók szerintem télen is, nyáron is aratók, különösen, ha egy őket megörökítő szoborról van szó Ezzel a néhány gondolattal nem feltétlenül megcáfolni és meggyőzni akartalak, mindössze a saját szempontjaimat szerettem volna megosztani.

2015.08.31 22:15 Konti04Értékelés: 3 

Aratók, ebben a téli hangulatban kissé furcsák! De ott az optimuzmus, hogy rendületlenül várják az új aratást! A szobor, a klasszikusan agyonfotózott témák között van Dunaújvárosban, ezért vártam volna picivel mást, mint ezt a klasszikus (elnézést, de kicsit fantáziátlan) nézőpontot és időpontot.

a forduló összes képe
fotópályázat