Fotópályázat - 2008

A műemlékem.hu a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) támogatásával fotópályázatot hirdet. A pályázat kezdete: 2008. július 1-je. A pályázaton a műemlékem.hu regisztrált játékosai vehetnek részt. A pályázatra egy játékos havonta öt képet tölthet fel. A naptári hónapban összegyűlt fotókra a következő hónap első 7 napján lehet szavazni. A legjobb fotókat a KÖH 2008. decemberében nyíló Mustra kiállításán tablókon bemutatja, a kiállításhoz kapcsolódó dvd-n megjeleníti - a legjobb fényképek készítői pedig tárgyjutalmat kapnak.

A játék menete:

A legjobb fotókat több szálon választják ki, egyrészt hivatásos fotósok, másrészt a műemlékem.hu regisztrált játékosai. Kezdjük az utóbbival: miután lezárul egy naptári hónap, az abban a hónapban feltöltött képekre a többi regisztrált tag egy hétig szavazhat. Hogy valaki szavazóképes legyen, annak az a feltétele, hogy a műemlékem.hu működésében aktívan részt vegyen, vagyis legyen legalább egy felmért műemléke az oldalon. A legjobb fotó kiválasztása hónapokra lebontva történik. Eszerint pl. júliusban az lesz a "Hónap fotója", amelyre augusztus 1 és 7 között a legtöbb felhasználói szavazat érkezik. Így összesen négy "Hónap fotója" lesz, hiszen a pályázat október 31-ig (a szavazás pedig november 7-ig) tart. A négy fotó már biztosan szerepelni fog a Mustra kiállításon, ezután azonban a felhasználók döntenek az "Év fotójáról" - az újabb szavazáson már csak a legjobb négy fotó szerepel majd, 2008. november 15-től 21-ig tart. Az "Év fotójának" elkészítője kapja az egyik tárgyjutalmat. A fotókhoz közvetlenül nem lehet hozzászólni, erre a fotópályázat fórum a megfelelő felület. Itt a fényképek készítői és az értékelők szabadon, a jóízlés és a másik véleményének, személyiségének tiszteletben tartása mellett megoszthatják egymással gondolataikat.

Fontos: a pályázat anonim, vagyis egészen az adott hónap fotója kihirdetéséig nem nyilvános, hogy ki készítette a felvételt. A szavazás állása is rejtett, így nem befolyásolják mások döntései a szavazót.

Plank IbolyaHack RóbertEzzel párhuzamosan a KÖH két szakembere is értékel. Az egyikük Plank Ibolya, a Hivatal Fotótárának vezetője. Szintén értékel majd Hack Róbert, a Hivatal hivatásos fotósa, aki több, mint húsz éve fényképez műemlékeket. Mindketten rendszeresen egy-egy fotót választanak ki és írásban a műemlékem.hu címoldalán elemzik annak erényeit, hibáit. Ezekből a szöveges értékelésekből valószínűleg nagyon sokat tanulhatnak az amatőr fotósok. A két szakember november 15-ig kiválasztja az éves kínálatból azt a képet, amit az "Év képének" tart. A két győztes játékos szintén tárgyjutalmat vehet át a Mustra alkalmából, és a fotóik is szerepelnek majd a tárlaton.

Az első forduló értékelése (Plank Ibolya)
A második forduló értékelése (Hack Róbert)
A harmadik forduló értékelése (Plank Ibolya)
A negyedik forduló fotóit Csengel-Plank Ibolya és Hack Róbert is értékelte.
Az ötödik forduló értékelése (Hack Róbert)
A hatodik forduló értékelése (Plank Ibolya)

A fotófeltöltésnél meg kell adni:

  • A kép címét
  • A lefotózott műemlék megnevezését
  • A kép készítésének idejét.

A pályázaton képkezelő programokkal (gyári raw-kezelőktől a Photoshopig) kezelt képek is részt vehetnek - az utómunkát azonban célszerű az esztétikum határain belül tartani.

A feltöltött képek hosszabbik oldala legalább 2000 pixeles legyen (kb. 3 megapixel), a képfájlok legfeljebb 10 MB-osak lehetnek.

2008. év képei

A szakmai zsűri véleménye alapján:
Régiségek
(Kálvária-kápolna, Tata)
Beták Róbert
A közönségszavazatok alapján:
A szivattyú lelke (Taposókút, Somlóvásárhely)
Kőhegyi János
Szent István király kápolna (Kisszőlős)
Garai József
A győzteseknek gratulálunk! A nyereményüket december 19-én a Mustra megnyitóján vehették át a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székházában. Az eseményre szeretettel vártuk a Hónap Képe nyerteseket, a megyei-, illetve fővárosi forduló győzteseit, a pontszerzési táblázaton első húszba került játékosokat és persze minden érdeklődőt.

2008. december: 32 pályázat érkezett. A hónap fotói (19 szavazó 75 voksából 8 szavazattal):

Két cseppnyi klasszicizmusKálvária naplemente idején

2008. november: 47 pályázat érkezett. A hónap fotója (26 szavazó 95 voksából 10 szavazattal):

Holdfázisok

2008. október: 38 pályázat érkezett. A hónap fotója (24 szavazó 104 voksából 15 szavazattal):

Lépcsők

2008. szeptember: 31 pályázat érkezett. A hónap fotói (19 szavazó 72 voksából 6 szavazattal):

Angyali simogatásSzemtől-szembenZsolnay-kút

2008. augusztus: 39 pályázat érkezett. A hónap fotója (23 szavazó 88 voksából 11 szavazattal):

Szent István király kápolna

2008. július: 38 pályázat érkezett. A hónap fotói (25 szavazó 97 voksából 8 szavazattal):

EstefeléSzimmetria